Geschiedenis
OPRICHTING
1911
De stichters
Michel Coels, Theofiel Verboven en Jozef Vanroy
Eerste bestuursleden
Theofiel Verboven (voorzitter), Alfons Meyen (ondervoorzitter), Jozef Vanroy (secretaris), Louis Poel (kapitein), Michel Degens en Michel Voels.
Eerste leden
Louis Degens (trommelaar), Felix Schraepen (vaandrig), Leo Moons, Livinus Vanroy, Louis Vanroy, Louis Vermeyen, Amandus Wouters en Louis Cloostermans
Eerste lokaal
Café bij Michel Coels in de huidige Dalenbergstraat ongeveer ter hoogte van huidig nr. 41.
Oprichting schrijfwerk en reglementen
De eerste reglementen en het schrijfwerk voor de oprichting werd gedaan door pastoorke De Wit. Pastoorke De Wit was over de hele wereld bekend omwille van zijn vele opzoekwerken, hij had meer dan 10 universitaire diploma's, sprak en schreef in 7 talen, had kennis van het Hebreeuws, Sanskriet, Arabisch, Perzisch, en Oud Egyptisch. In Amerika noemde men hem wel eens "the most learned person of Belgium".
De reglementen waren zeer nauwkeurig opgesteld en zouden zelfs in de moderne tijd nog steeds niet misstaan.
OPRICHTING VZW EN BOUWEN KANTINE
29 juli 1972
Eerste bestuursleden
Raymond Vos (voorzitter), Cyriel Bervoets (ondervoorzitter), Gerard Corvers (secretaris), Marcel Meyen (penningmeester), Kenens Louis, Kenis Fernand en Meyen Jan.
Voorheen was de gilde ondergebracht in café's in het gehucht Geenhout.
Vanaf de oprichting van de VZW werd er gestart met de bouw van een houten kantiene op een stuk grond in de Paardenkuilstraat dat gehuurd werd van Jefke Lemmens. Oudejaarsavond van 1972 werd hier een eerste keer getapt en een gildefeest gehouden.
De officiële opening met een schieting was op zondag 8 april 1973. Er werd een grote optocht gehouden van het oude lokaal, Café "de wip" bij Julia naar de nieuwe kantiene. Vele schuttersgilden en prominenten zoals de burgermeester, de pastoor en de kapelaan waren aanwezig op deze opening.
Op 27 februari 1982 werd er gestart met het graven van de fundering voor het nieuwe gedeelte van de zaal in steen. Op 25 februari 1984 werd de nieuwe zaal geopend door gemeenteraadslid Marcel Mondelaars en kapelaan Vanderfeesten. Ook bij deze opening waren vele schuttersgilden afgevaardigd, zelfs een schuttersgilde van Esbeck uit Duitsland was hier aanwezig.
100 JARIG BESTAAN
2011
Boek 100 jaar KSAGP
Ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan werd er een boek uitgegeven. Dit boek is nog steeds verkrijgbaar voor € 20,00 en kan besteld worden bij één van de bestuursleden.
Het boek, 116 bladzijden tellend, bevat heel wat informatie over het gehucht "Geenhout", de patroonheilige "St. Antonius" en de geschiedenis van de gilde. De vele foto's van vroeger en nu maken dat het een aangenaam werkstuk is om te lezen.
Viering 100 jaar bestaan
Op vrijdag 6 mei 2011 waren alle gilden van Limburg en meerdere andere verenigingen van Beringen evenals schepencollege en bestuur cultuurraad uitgenodigd om samen met de gildebroeders te vieren.
Eerst werden de gildebroeders in de verf gezet.
Nadien stroomden de genodigden toe en na de vele speeches van de diverse afgevaardigden werd er menig glas geheven en de hapjes met veel smaak verorberd.
Op zaterdag was er een vriendenschieting en op zondag een verbondsschieting.
Er was eveneens een prachtige tentoonstelling opgezet over het schuttersleven in Geenhout dat gedurende het hele weekend te bewonderen was.
Op 21 mei 2011 werd er ook een mis opgedragen voor de gilde. Het misboekje werd door ons samen met diaken Louis Vanlommel opgesteld. De gildeleden waren talrijk opgekomen evenals de vele parochianen om deze prachtige viering mee te beleven.